home
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол
Ахтопол

Ахтопол

Легендата разказва как богинята на любовта Агата толкова харесала слънчевия полуостров, на който е разположен Ахтопол, че го избрала за свое място за почивка и му дала името Агатополис (град на любовта).

Потърсим ли на географската карта на България град Ахтопол, ще го намерим кацнал от векове на красив скалист полуостров край Черно море, дълъг около 500 м., широк - около 300 м. и висок 20 м., на юг от Бургас и Царево, недалеч от бистрата река Велека, в полите на дивната Странджа планина.

Най-южният черноморски град на България, с около 1 500 жители, е древен морски град, с богата история и култура, а днес популярен морски курорт. Намира се южно на 86 км. от областния град Бургас, на 14 км. от общинския център Царево и международната магистрала Е-87, преминаваща по Черноморското крайбрежие и гъстите гори на Странджа от Бургас, през Созопол, Приморско до Малко Търново и Република Турция - 130 км. Ахтопол отстои на 6 км. южно от с. Варвара, на 5 км. северно от Синеморец и 17 км. от Резово, на 6 км. източно от с. Бродилово. На запад от града се издига най-високият връх на рида Босна - Папия (501 м.).

В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, прохладно и сухо лято - температури от 22 до 26° C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15° C, мека и дъждовна зима - температура около 0° C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най силно през юни и юли. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.

Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16 % промила. Температурата на морската вода през юли и август достига до 24 - 25° C. Тя е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.

Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж - атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.

Ахтопол е едно от най-добрите места за почивка по родното Черноморие. Той е смесица от красота и удобство, с едни от най-привлекателните условия за туристите. Градът все още може да предложи спокойствие в някои свой части, а това никак не е малко!

Забележителности

Популярна забележителност от Ахтопол са останалите части от градските стени, стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г. Интересни са църквата “Възнесение”, построена през 1776, манастирът “Св. Яни” и чешмата с изображение на тракийски конник.

Крепостта Агатопол, която е построена от траки и гърци, римляни, по-късно българи и византийци, е изградена от едроломени камъни, споени с хоросан. Каменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1,95 - 3 метра и височина до 7-8 м.

Някогашният Ахтопол, известен през миналото с многоетажните къщи и тесни калдъръмени улички, днес е превърнат в малък бисер в короната на Южното ни черноморие.

В началото на ХХ век, с пари на гръцки изселници в Америка, е построено и Гръцкото училище в града. По-късно то е обявено за паметник на културата.

Околностите

5 км на юг от Ахтопол се намира устието на река Велека, една от най-красивите реки на българското Черноморие.

Селцето Кости, известно с нестинарските танци, се намира близо до устието на реката. А на 3 км северозападно от Кости е първият български резерват “Силикосия”, където е запазена уникална странджнанска растителност.

На 10 км на юг от град Ахтопол е разположено с. Синеморец, последното населено място преди границата с Турция.

Биосферният резерват “Лопушна” е на около 30 км югозападно от града. 3 км на север се намира село Варвара – любимо място за водолазите, заради подводните рифове и вдлъбнатини.

Нос Силистар и залив Силистар се намират на около 6 км от с.Синеморец в посока с. Резово. Нос Силистар е разположен в областта на защитената природна забележителност Докузак. Залив Силистар е най-приказния плаж. Тук морето е тихо и морската вода прозрачна. Човек може да се потопи в блаженството на природата и да забрави завинаги ежедневните си проблеми.

Туристически маршрути в Странджа

Ахтопол - устието на р. Велека и с. Синеморец - срещу течението на р. Велека до Царското кладенче - с. Бродилово;

Ахтопол - устието на р. Велека и с. Синеморец - м. Бутамя - Разделената канара;

Силистар - н. Кастрич - с. Резово и устието на Резовска река;

с. Кости - м. Силкосия - м. Дядо Вълчо - р. Велека - с. Българи;

За Туристите-въдичари.

Най-изобилна е хамсията, която преобладава в източната част на морето. На второ място е цацата, която се размножава далеч от бреговете. През пролетта мигрира по западното крайбрежие. Тези два вида са основата на хранителната верига за по-големите хищни риби. Мигриращи риби, обект на риболов по нашето крайбрежие, освен цацата и хамсията са още леферът, карагьоза, паламуда, сафрида, заргана, иларията, змарида и др. От дънните риби най-голямо стопанско значение има калканът и попчето. В малки количества се ловят барбун, меджит и др.

За любителите на подводния риболов интерес представляват кефалалът, лавракът и спаритът.

 

   * Използваният текст е от bg.wikipedia.org, journey.bg, ahtopolbg.com